HOROSCOPUL ANULUI 2025. Celebra MINERVA a citit în stele!
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Știri interne » Unitatea militara unde au fost impuscati sotii Ceausescu a fost transformata in muzeu. Cat e taxa de intrare

Unitatea militara unde au fost impuscati sotii Ceausescu a fost transformata in muzeu. Cat e taxa de intrare

De: Cancan 04/09/2013 | 11:09
Unitatea militara unde au fost impuscati sotii Ceausescu a fost transformata in muzeu. Cat e taxa de intrare

Fosta unitate militara din Targoviste unde au fost impuscati sotii Nicolae si Elena Ceausescu, pe 25 decembrie 1989, a fost inaugurata marti ca punct muzeal al Complexului Curtea Domneasca.

„Ne bucuram sa avem alaturi de noi o serie de personalitati publice dambovitene, politicieni, ofiteri activi sau in retragere, revolutionari, oameni de cultura, reprezentanti ai arhiepiscopiei Targoviste si nu in ultimul rand, dumneavoastra, publicul larg. (…) Este o expozitie care se subsumeaza activitatii Muzeului de Istorie, este o expozitie care va fi deschisa in cateva minute si in care vizitatorii vor putea vedea o parte din istoria noastra recenta. Este vorba de amenajarea acelor spatii care au avut legatura cu momentul decembrie 1989”, a spus directorul Complexului Muzeal Curtea Domneasca din Targoviste, Ovidiu Carstina, marti, la inaugurarea punctului muzeal.

Nicolae si Elena Ceausescu - 2

„Este o expozitie care se deschide ca urmare a solicitarilor numeroase din partea cetatenilor, foarte multi straini, care si-au exprimat intentia de a veni la Targoviste pentru a vedea acest loc. (…) Expozitia se doreste a fi una care reface aceste spatii, asa cum se aflau ele la momentul respectiv, sau cat mai aproape de momentul respectiv, perioada 22-25 decembrie, fara a-si propune sa faca alte legaturi sau fara a avea in acest discurs expozitional piese care sa faca referire la perioada de dinainte de 1989, la cultul personalitatii sau alte lucruri care ar putea starni polemici sau discutii. In ceea ce ma priveste, sunt bucuros ca putem deschide o expozitie de o asemenea anvergura si sunt convins ca publicul va veni la Targoviste si pentru acest lucru”, a mai spus Ovidiu Carstina.

La randul sau, prezent la eveniment, Dinu Zamfirescu, membru al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), a declarat despre punctul muzeal: „Noi si cei din Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului il consideram ca o parte din istorie noastra recenta, o parte care trebuie cunoscuta, asumata, pentru ca este normal sa ne asumam istoria cu bune si cu rele. (…) In primul rand, inca din studentie, eu m-am manifestat public impotriva pedepsei cu moartea. Asta e un fel de numitor comun. Pe urma, in legatura cu evenimentele care au avut loc aici, in decembrie 1989, nu ma aflam in tara, eram exilat, ma aflam la Paris si, evident, ca un om care am suferit in tara, am fost detinut politic, arestat de mai multe ori, eram implicat si acolo in lupta impotriva regimului si in incercarile de destabilizare a regimului, implicit ale cuplului Ceausescu”, a declarat acesta.

Nicolae si Elena Ceausescu - 3

De asemenea, Zamfirescu a povestit ca, in decembrie 1989, aflat fiind in Paris, un canal al televiziunii franceze i-a cerut sa comenteze evenimentele care aveau loc in Romania.

„La 25 decembrie, cand se faceau stiri, apar pe niste ecrane, care nu se vedeau decat pentru cei care stateam la masa respectiva, evenimentele si primele imagini ale executiei cuplului Ceausescu. Imediat s-a intrerupt emisiunea si prezentatorul de stiri spune ‘In momentul acesta, primim stirea ca sotii Ceausescu au fost executati in Romania, va prezentam imagini’ si ma roaga sa comentez acest eveniment”, a adaugat Zamfirescu.

Acesta si-a amintit ca, fiind solicitat sa comenteze evenimentele, a spus in platoul emisiunii: „Cred ca este prima mare greseala a noii puteri care s-a instalat in Romania, deoarece acesti oameni nu trebuiau imediat executati, ci trebuia mai intai sa dezvaluie o serie de secrete atat pe plan intern, cat si pe plan extern si ca se temeau de niste dezvaluiri care ar putea sa-i jeneze”.

„Au trecut ani si n-as mai fi spus acelasi lucru (privind executarea, n.r.), pentru ca s-ar fi putut intampla ca, daca Ceausescu ar fi trait, sa fi ajuns cel putin senator in Romania”, a mai spus Zamfirescu.

Pe de alta parte, directorului Complexului Muzeal Curtea Domneasca, Ovidiu Carstina, le-a multumit generalului Andrei Kemenici si colonelului Ioan Tecu pentru ajutorul acordat pentru amenajarea spatiilor „asa cum erau in acele zile de decembrie”.

Nicolae si Elena Ceausescu - 4

Totodata, profesorul universitar Ion Calafeteanu a declarat ca unitatea militara din Targoviste a insemnat, pe 25 decembrie 1989, sfarsitul unei perioade de lupta.

„Este o perioada care incepe pe 16 decembrie, la Timisoara, si se termina pe 25 decembrie, aici. Nu e sfarsitul Revolutiei. Este sfarsitul perioadei in care oamenii au murit, in care s-a tras, in care toti am tremurat pentru ca nu stiam ce se va intampla. Ceea ce s-a intamplat aici pe 25 decembrie, mie, personal, mi-a dat liniste. Am stiut ca in acel moment s-a terminat si ca ne putem gandi la un viitor mai bun. Si nu cred ca a fost o experienta personala”, a spus acesta. Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu, a declarat, marti, ca si-a propus sa puna in valoare „cladirile de patrimoniu si sa aduca in atentia publicului larg momente de istorie care s-au intamplat la Targoviste”.

„Istoria acestor locuri nu tine doar de 1989. (…) In 1899, s-a pus bazele Scolii de cavalerie, piatra de temelie a pus-o Ferdinand I impreuna cu generalul, mai tarziu maresalul Averescu, din 1914 pana in 1948, aici a functionat o Scoala de cavalerie, unde au trecut ofiteri si generali importanti ai Armatei Romane. (…) Dupa 1948, aici a fost o unitate militara. 1989. S-a discutat mult, s-au spus lucruri importante si astazi. Este un moment care marcheaza, dincolo de controverse, desprinderea noastra de un regim politic totalitar si inceputul unei etape noi, a unei etape in care s-au afirmat valorile democratiei moderne”, a spus Tutuianu.

Nicolae si Elena Ceausescu - 5

El a afirmat ca zona unitatii militare a fost abandonata, spunand ca intentioneaza pe viitor sa dezvolte partea care tine de istoria Scolii de cavalerie. Pe de alta parte, Tutuianu a precizat ca, pentru amenajarea spatiului muzeului, a fost cheltuita suma de 17.000 de lei.

La inceputul lunii august, Ovidiu Carstina a spus, intr-o conferinta, ca vizitatorii vor putea sa vada zidul unde au fost impuscati sotii Ceausescu.

„Au fost revopsite interioarele cladirii cu aceleasi culori care erau in 1989, va fi adus mobilierul din acea perioada, deja exista paturile unde au dormit sotii Ceausescu inainte de executie. Sunt niste paturi simple, de cazarma. Cladirea, aflata in curtea in care este Inspectoratul Judetean de Jandarmi, a ramas conservata, nu a fost nevoie decat de vopsire si de inlocuirea geamurilor. La ferestrele camerei unde au stat, peste noapte, sotii Ceausescu inainte de executie sunt gratii. In camera sunt trei paturi, unul dintre ele pentru soldatul care ii pazea. Cladirea a stat nefolosita timp de aproximativ 15 ani. Am amenajat ca atare holurile, spatiul comandantului, acolo unde li s-a luat tensiunea inainte de a se pune in practica sentinta. De asemenea, amenajam camera in care a functionat acel tribunal si, nu in ultimul rand, dormitorul in care sotii Ceausescu au petrecut ultima noapte.Vizitatorii vor vedea zidul unde au fost impuscati sotii Ceausescu. Punctul muzeal va functiona ca expozitie a Muzeului de Istorie. Ne-am gandit ca pe langa aceste spatii pe care le-am amenajat sa avem in holul central o expozitie legata de scoala de cavalerie, pentru ca nu trebuie uitat faptul ca aceasta cladire este un monument istoric, in perioada 1893-1914 a existat aici Scoala de cavalerie”, a mai declarat atunci Carstina.

Pretul biletului pentru vizitarea acestui punct muzeal va fi de 7 lei.

R.N.

banner

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au crezut că nu văd bine
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista...
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început...
Serialul genial de pe Netflix care a oprit planeta în loc, în ianuarie 2025. Te ține lipit de televizor și a ajuns deja în topul din România
Serialul genial de pe Netflix care a oprit planeta în loc, în ianuarie 2025. Te...
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
De la 1 ianuarie, şoferii vitezomani de pe A1 şi A2 primesc amenzile direct acasă, fară să mai fie opriţi
De la 1 ianuarie, şoferii vitezomani de pe A1 şi A2 primesc amenzile direct acasă,...
Mercenarul sârb expulzat din România pentru că era spion rus a fost ucis de ucraineni în Kursk. „A murit ca un erou”
Mercenarul sârb expulzat din România pentru că era spion rus a fost ucis de ucraineni...
Un bărbat de 64 de ani a murit după o bătaie la clubul pensionarilor din Mangalia
Un bărbat de 64 de ani a murit după o bătaie la clubul pensionarilor din...
Cum ar putea arăta viitoarea Dacia Dokker, modelul destinat familiilor și iubitorilor de aventură
Cum ar putea arăta viitoarea Dacia Dokker, modelul destinat familiilor și iubitorilor de aventură
El este Daniel, tânărul ucis în fața mănăstirii din Maramureș. Care au fost ultimele lui cuvinte. Martorii fac declarații sfâșietoare
El este Daniel, tânărul ucis în fața mănăstirii din Maramureș. Care au fost ultimele lui...
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de...
Ce preț a fost nevoită să plătească Gabriela Cristea în Tenerife, pentru a intra într-un parc cu animale?
Ce preț a fost nevoită să plătească Gabriela Cristea în Tenerife, pentru a intra într-un...
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să...
Reacţia unei turiste din R. Moldova, ajunsă pe pârtia de schi de la Vatra Dornei:
Reacţia unei turiste din R. Moldova, ajunsă pe pârtia de schi de la Vatra Dornei:...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun...
Grăbește-te: cele mai tari OFERTE Altex din prima săptămână a anului te așteaptă!
Grăbește-te: cele mai tari OFERTE Altex din prima săptămână a anului te așteaptă!
Singura FIINȚĂ de pe Pământ SUPERIOARĂ omului!
Singura FIINȚĂ de pe Pământ SUPERIOARĂ omului!
După plecarea lui Bursucu de la Kanal D, un alt prezentator TV super celebru și-a dat demisia! Uluitor, cine i-a luat locul! Răsturnare de situație
După plecarea lui Bursucu de la Kanal D, un alt prezentator TV super celebru și-a...
Creatura care mănâncă piatră! O elimină apoi sub formă de nisip fin
Creatura care mănâncă piatră! O elimină apoi sub formă de nisip fin
Filmul românesc de pe Netflix care a stârnit controverse în debut de an. E plin de vedete și faze amuzante
Filmul românesc de pe Netflix care a stârnit controverse în debut de an. E plin...
Călin Georgescu, interzis la alegerile prezidențiale?! Decizia care aruncă în aer toată România
Călin Georgescu, interzis la alegerile prezidențiale?! Decizia care aruncă în aer toată România
Lovitura grea pentru "Beleaua" Corduneanu. Cel mai temut interlop şi-a găsit naşul mai ceva ca Al Capone
Lovitura grea pentru "Beleaua" Corduneanu. Cel mai temut interlop şi-a găsit naşul mai ceva ca...
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Mai aveţi zile de concediu din 2024? Vedeţi aici când se poate recupera concediul de odihnă pe care nu l-aţi luat anul trecut
Mai aveţi zile de concediu din 2024? Vedeţi aici când se poate recupera concediul de...
Trădare supremă. S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu
Trădare supremă. S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu
Patru zodii care vor avea succes profesional în 2025
Patru zodii care vor avea succes profesional în 2025
Minerva spune care sunt ZODIILE cu noroc la bani, în 2025. Cine sunt nativii „abonați” la câștiguri financiare
Minerva spune care sunt ZODIILE cu noroc la bani, în 2025. Cine sunt nativii „abonați”...
Nu poţi da greş Fiica lui Ion Ţiriac, imagini de vis din vacanţă! Fotografiile pe care le-a apreciat şi Simona Halep
Nu poţi da greş Fiica lui Ion Ţiriac, imagini de vis din vacanţă! Fotografiile pe...
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live pe TikTok
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live...
Ce spune Alina Sorescu despre o nouă relație după divorțul de Alexandru Ciucu
Ce spune Alina Sorescu despre o nouă relație după divorțul de Alexandru Ciucu
Topul supermarketurilor din România. Retailerul surpriză cu cea mai mare cifră de afaceri în 2024. Pe ce loc se clasează Lidl, Kaufland sau Carrefour
Topul supermarketurilor din România. Retailerul surpriză cu cea mai mare cifră de afaceri în 2024....
Ce să nu faci de Bobotează 2025 ca să ai noroc tot anul. Lista lucrurilor care aduc ghinion pe 6 ianuarie
Ce să nu faci de Bobotează 2025 ca să ai noroc tot anul. Lista lucrurilor...
Greșeala uriașă pe care a făcut-o Ion Țiriac. A recunoscut chiar el: „Mă uit în oglindă și mă întreb cât de prost pot să fiu?!”
Greșeala uriașă pe care a făcut-o Ion Țiriac. A recunoscut chiar el: „Mă uit în...
×